Drie tips om je minder druk te maken

Achter in mijn tuin staat een gele bloem. Ze hoort er eigenlijk niet. Ze is spontaan aan komen waaien en bloeit naar hartenlust: als een boterbloem. Ze maakt zich niet druk over wat ik van haar vindt. Ze maakt zich niet druk over de plek waar ze staat. Ze doet gewoon wat ze doet: de beste boterbloem zijn op de plek waar ze nu is en bloeien; in de hoop dat ze bestoven wordt en zo weer verder leeft.

Hoe doe jij dat? Vind jij het belangrijk wat een ander van je vindt of waar je nu staat in je leven? Vandaag drie tips om rust te vinden in jezelf.

1. Je bent goed zoals je bent.

Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent al af. Je bent goed genoeg. Je hebt een prachtig lichaam gekregen: alles zit erop en eraan. Je lichaam werkt perfect en daar hoef je niets voor te doen: je hart klopt, je longen vullen zich met zuurstof, je maag verteert de voeding die je je jezelf geeft. Al je organen en cellen doen hun uiterste best om jou vorm te geven. Soms lukt dat wat beter en soms is dat wat uitdagend, maar als geheel loopt het perfect: je leeft! Je lichaam doet het. Je bent precies goed zoals je bent en jouw systeem werkt goed genoeg.

2. Wees uniek

Jij kunt iets wat niemand anders zo goed kan als jij. Soms is dat eenvoudig te herkennen:  de grote namen in de kunst, theater, dans, muziek, sport krijgen alle aandacht.  Het is niet alleen het talent zelf dat hoog gewaardeerd wordt, maar ook het unieke ervan.  Als veel mensen iets kunnen, dan is het moeilijk om uitzonderlijk te zijn. Als maar een paar mensen iets kunnen, dan is het veel gemakkelijker om uit te blinken. Maak jezelf daarom bijzonder. Wat kun jij wat niemand anders kan? Wat is er zo speciaal aan jou? Koester dat, en ontwikkel dat. Word de allerbeste versie van jezelf. Doe iets wat nog niemand kan!

3. Ontspan en rust vinden in jezelf

Je druk maken om wie je bent of niet bent roept spanning op in je lichaam en in je geest. Bal maar eens je vuisten en voel hoe die energie zich in je handen vastzet. Stel je nu eens voor dat deze stress zich in je hele lichaam ophoopt. Dat voelt niet fijn. Een gemakkelijke manier om direct te ontspannen gaat als volgt: adem in en blaas jezelf helemaal op. Span dan je hele lichaam, van top tot teen. Span je hoofd, je hersens, je kaken, je nek, je schouders, je ellebogen, onderarmen, handen en vingers. Span je borst, je buik, al je organen, je bekken, je bovenbenen, onderbenen, voeten, tenen. Houd dit 30 seconden vast.  Adem uit en  laat los. Ontspan je hele lichaam. Zucht van opluchting. Je druk maken is nergens voor nodig. Ontspan en bloei zo weer helemaal op. Misschien word je wel bestoven!

Wat is jouw belangrijkste inzicht in deze blog? Laat me weten wat je ervan vindt: zo kan ik steeds betere verhalen schrijven  waar jij nog  meer aan hebt. Dank je wel!

Fijne dag,

CarolineWordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK