Drie tips om tijd voor jezelf vrij te maken

Vandaag ben je helemaal vrij. De wind wuift door je haren. Er is alle ruimte en alle tijd. Vandaag is zo’n dag waarop je helemaal jezelf kunt zijn. Wat doe je dan? Met wie? Waar ben je?

Voor mij zijn vrije dagen vooral leeg. Ik vind lege dagen heerlijk. Dat zijn dé momenten om de vrijheid weer  te voelen. Met leeg bedoel ik dan echt helemaal leeg:  geen werk, geen vrienden, geen internet, geen afleiding, geen moeten om me heen.  Ik word zo blij van leegte. Want dan, lijkt het, kan alles weer.  Het liefst ga ik dan naar buiten, de natuur in. Kajakken op het water, hardlopen in de duinen, wandelen in ongerepte natuurgebieden. Als ik buiten ben, vergeet ik de tijd en kom ik in een eigen ritme waarin alles van gisteren en morgen er even niet toe doet.  De cadans van het moment zorgt er dan voor dat ik me helemaal gelukkig voel. De wereld ligt dan weer open voor me en ik laad er helemaal van op.

Vrije tijd is essentieel om opnieuw te dromen, om opnieuw te voelen wie je bent en waar je met je leven naar toe wil. In de natuur is vrije tijd verbonden met de rust van winter. Als je in de winter om je heen kijkt, zie je de essentie van stilte: bomen zijn kaal, dieren rusten onder de grond en de temperatuur is laag; het is de tijd om diep in jezelf te zijn. Het is in de diepte waar je jezelf weer vindt.

Onderzoek daarom eens hoeveel tijd jij voor jezelf vrij maakt. Hoeveel tijd in je leven is er om te dromen, om te mijmeren, om leeg te zijn en even helemaal niets te hoeven? Met deze drie tips maak je opnieuw tijd voor jezelf en geef je dromen nieuwe kansen:

1. Maak tijd

Kijk eens een week vooruit en plan iedere dag tijd voor jezelf vrij. Pak een stift  in je favoriete kleur en blok letterlijk tijd af in je agenda. Hou het realistisch. Het gaat niet om de hoeveelheid vrije tijd die je plant, maar dat je een basis cadans van vrijheidsmomenten voor jezelf creëert:  het is beter om iedere dag om 07.15, net na het ontbijt, even vijf minuutjes lekker te zitten niksen, en dat dit dan ook lukt, dan dat je je enthousiast iedere dag voorneemt om een half uur niets te doen om er vervolgens  steeds weer achter te komen dat het niet gelukt is.  Maak het haalbaar. Dat geeft een goed gevoel.

2. Vul deze tijd niet in

Tijd vrij maken is ook echt tijd vrij maken. Dat betekent dat je in jouw tijd niets doet, je gaat gewoon lekker ergens zitten,  je mijmert, wacht, mediteert. Val niet in slaap! Word vrienden met de tijd en ontdek wat ze met je doet als je haar alle ruimte geeft.  Om de tijd te vergeten, kun je een wekkertje zetten.  Ik doe dat met een eierkoker wekker. Hartstikke handig:  je hoeft niet steeds op je horloge te kijken en iedere ochtend geniet ik van 22 minuten Mij-tijd.

3. Schrijf daarna op wat de tijd voor je heeft gedaan

Schrijf na ieder tijd voor jezelf moment één woord op, wat de tijd aan je heeft gegeven. Als je dit geregeld doet, zul je merken dat er een  nieuwe rode draad er onder je leven loopt: je wordt vrienden met de tijd en ze leert je belangrijke dingen over jouw leven. Je zult merken dat het heerlijk is om zo’n goede vriend te hebben, juist op drukke momenten!

Wat is jouw belangrijkste inzicht in deze blog? Laat me weten wat je ervan vindt: zo kan ik steeds betere verhalen schrijven  waar jij nog  meer aan hebt. Dank je wel!

Fijne dag,

CarolineWordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK