Zo creëer je meer rust in je leven. Binnen één minuut.

Deze week is de maan wassend. Dat betekent dat ze elke nacht een beetje groter wordt. Sterker. Onstuimiger. Groeit. Wassende maan is energie die je kunt vergelijken met de lente. Alles wil naar buiten. Spelen. Dansen. Zichzelf laten zien.

Misschien herken je het wel. Het is een heerlijke energie. Je voelt je fris, avontuurlijk en klaar om allerlei nieuwe avonturen aan te gaan. Het is ook een energie die we in de Westerse maatschappij heel erg waarderen: het gaat over groei.

Maar, het leven is niet alleen maar groeien. Groeikracht is namelijk ook spanning opbouwen. Om groter te worden, moet je je grenzen oprekken. Dat kan pijnlijk zijn. Zeker als je teveel oprekt. Ofwel je grenzen uit het oog verliest.

Dan ontstaat stress en een opgejaagd gevoel. Er komt zoveel op je af dat je het gevoel krijgt dat je de controle verliest. Dat je het niet meer bij kunt benen. Dat je geleefd wordt. En dat voelt niet fijn.

Pauline ervoer dat ook. Ze schreef: hoe word ik mijn opgejaagdheid de baas zodat ik telkens voor mijn rust kan kiezen en niet zwicht voor wat er buiten mij gebeurt?

Zo doet de natuur het in één jaar

De natuur heeft het leven onderverdeeld in vier gelijkwaardige periodes. Nu in de lente is het tijd om te groeien. Straks in de zomer is het de tijd om de uitkomst van je groei te vieren. Later in de herfst pluk je je vruchten van je werk de afgelopen tijd. Om vervolgens in de winter weer diep naar binnen te keren. Dicht bij jezelf te zijn. Net als de zaadjes onder de grond.

Je wordt de opgejaagdheid de baas als je beseft dat je slechts 25 % van je tijd hoeft te groeien. Dat de overige 75 % van je tijd nodig zijn om leuke dingen te doen, samen te zijn met mensen die belangrijk voor je zijn en uit te rusten. Hoe lang kun jij diep nadenken op een dag? Eerlijk? Het antwoord is voor iedereen hetzelfde. Maar vijf uur. Langer dan dit hoef je dus niet te werken. Je bent niet meer productief. De andere vijf uur gebruik je voor je passies, Vervolgens heb je nog vijf uur om in verbinding te zijn met mensen waar je van houdt en acht uur om te herstellen van alle eerdere activiteiten.

Zo doe jij het in één minuut

Met een fulltime baan of een eigen onderneming kan dit best een uitdaging zijn! Doe dan de 1 minuut ontspanningsoefening. Ga na een activiteit niet meteen door naar de volgende, maar plan een klein moment van rust in. Ga even zitten, sluit je ogen en tel af van tien tot nul. Bij elke uitademing zeg je tegen jezelf: ontspan. Na jouw tien tellen open je je ogen weer. Kijk met frisse blik om je heen. Begin dan vanuit rust met de volgende activiteit.

Ik hoop dat deze oefening je helpt om elke dag even een moment van rust voor jezelf te vinden. Focus op jezelf in plaats van op de afleiding in de wereld. Dat is de grootste stap die je kunt zetten om anders met de gejaagdheid van het moderne leven om te gaan.

Fijn als je je inzichten van deze blog met me deelt. Zo help je me om nog betere verhalen te schrijven waar jij nog meer aan hebt.

Lieve groet,

Caroline Groeneveld

 

PS: Heb jij ook een vraag? Een obstakel in je leven waar je tegenaan loopt? Stel haar onderaan deze blog en wie weet, wordt jouw vraag in het volgende verhaal beantwoord. Ik help je graag verder!Wordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK