Help! Ik vind de ander belangrijker dan mezelf

Zo houd je beter focus op jezelf

Heb jij dat ook? Je voelt je moe, gestressed of verdrietig. Alles valt uit je handen. Niets lukt. Je weet echt even niet meer wat je moet doen. Erover praten helpt niet echt. Een luchtje scheppen wel. Weet je hoe dat komt?

Als je met mensen praat over dingen, blijf je vaak in je hoofd hangen. Maar vermoeidheid, stress of stemmetjes komen uit een heel ander bewustzijn: je onderbewustzijn. De natuur is hierin gespecialiseerd! Zij  praat met je op een heel andere laag. Ze laat je dingen zien, voelen, ruiken, proeven. Daarmee haalt ze je uit je hoofd en brengt ze je direct naar je onderbewustzijn én je ziel. Bomen, dieren en vollemanen hebben zo hun eigen energieveld en als je je met hen verbindt, vertellen ze je wat er onder de oppervlakte in je leeft. Dat lucht echt op!

Ik verlies mezelf in de ander en word er ziek van

Zo ook bij Pauline. De afgelopen zomer heeft ze een burn-out gehad. Ze volgde een online cursus bij me en de enige boodschap die ze kreeg was rust nemen. Niets doen. Pauline luisterde ernaar. Ging veertig dagen de stilte in. Geen facebook. Geen telefoon. Geen afleiding. Lekker veel naar buiten. Na afloop voelde ze zich herboren. Rustig. Fris en vrij! Afgelopen week stelde ze een nieuwe vraag. Want hoe houd je de verbinding met jezelf sterk als de moderne wereld weer zoveel aandacht vraagt:

Ik heb mijn leven lang de ander centraal gesteld tot ik er letterlijk ziek van werd. Dat is nog steeds een automatisme van mij. Volgens mij mag ik juist leren mijzelf centraal te stellen. Kan je ingaan op hoe je jezelf niet verliest bij een ander?

Ben je niet goed genoeg?

Jezelf verliezen heeft alles te maken met een ander belangrijker maken dan jij. Het geeft gehoor aan innerlijke stemmetjes die je vertellen dat je niet goed genoeg bent. Dat je er niet toe doet. Dat jouw mening niet belangrijk is. Dat het jou niet zal lukken om de wereld mooier te maken. Dus, vertellen die stemmetjes je, kun je maar beter de droom van een ander versterken om succesvol te zijn. Maar dat is maar schijn!

Jouw droom weer vinden

Jezelf weer vinden heeft alles te maken met je eigen droom. Stel je eens voor dat alles in je leven gelukt is. Dat je leeft op een plekje waar je je zielsgelukkig voelt. Dat je bent met mensen die je op handen dragen, die net zoveel van jou houden als jij van hen. Dat je dingen doet waar je blij van wordt. Dat je ogen stralen van geluk. Dat de wereld dat in je ziet. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe voel je je dan, als dit jouw echte leven zou zijn? Beschrijf dit gevoel in drie woorden. Maak vervolgens van deze drie woorden jouw mantra.

Als je dan een persoon tegenkomt die in je hoofd belangrijker lijkt dan jij, verbind je dan eerst met je droomleven en vraag jezelf dan af: hoe zorg ik ervoor dat mijn drie woorden de basis zijn voor de verbinding met deze andere persoon?

Zo blijf je uit de wereld van stemmetjes die je kleiner houden. Ieder mens verdient het om zijn droom te leven en waar te maken.

Zo doet de hulst het

Deze week reikt de hulst je hierbij een helpende hand. Hulst wordt ook wel de Wilde Man van het woud  genoemd. Hij groeit vaak in de buurt van eik en berk en blijft het hele jaar door groen. De bladeren glimmen leerachtig en hebben tot ongeveer drie meter hoogte stekels. Daarboven wordt het blad rond en zacht van vorm. Hiermee laat hulst je zien dat stekels opzetten om je te verdedigen niet altijd nodig is: herten kunnen niet bij de bovenste bladeren. Hulst heeft sterk ontgiftende eigenschappen. Hij neemt je mee naar je instincten en oerangsten, je stemmetjes, en leert je hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Vertrouw op je innerlijke kracht

Vertrouw, net als hulst, op je innerlijke krachten. Maak jezelf groot. Vertrouw op je droom. Focus alleen daar op. Dragen andere mensen of gebeurtenissen hieraan bij? Maak deze relatie sterker. Doen ze dit niet? Neem afscheid van elkaar.  Je zult merken dat je jezelf zo steeds meer gaat vertrouwen!

Lieve groet,

Caroline Groeneveld

PS: In elke moonblog laat ik je zien hoe de natuursymboliek je helpt om met meer lef en vertrouwen je eigen leven te leiden. Heb jij ook een vraag over de maan of  een uitdaging in je leven waar je tegenaan loopt? Stel haar onderaan deze blog en wie weet, wordt jouw vraag in het volgende verhaal beantwoord. Leef jouw droomleven. Op jouw manier. In Moonflow.Wordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK