Het geheim van vergeven

“Jee, ik heb alweer ruzie. Ik snap er helemaal niks van. Ik dacht echt dat ik het allemaal goed deed. Hoe komt dat toch? Waarom overkomt mij dat toch iedere keer? Ik heb echt niks fout gedaan. En weet je wat ik het ergst vindt? Ik weet echt niet hoe het op te lossen. Sorry zeggen voor iets waar je geen schuld aan hebt? Mijn maag draait er van om. Dat doe ik niet. Echt niet. Dat gaat me te ver.”

Afgelopen week vertelde Marlous me haar verhaal tijdens een wandeling in het bos. Herken je het? Stel je eens een situatie voor waarin jij je echt ongemakkelijk voelt. Onbegrepen. Ongewenst. Er niet toe doen. Kies het ergste wat jou overkomen is. Maak weer verbinding met de emoties van toen. Met de persoon die het jou aandeed.

Adem dan een keer diep in en uit. Want wat zou er gebeuren als je toch sorry gaat zeggen? Als je toch over je eigen knoop in je maag heen gaat stappen. Je knoop in je maag is namelijk je trots. Je eergevoel. Je ego. Je ego is als je reptielenbrein. Het wil alles bij het oude houden. Het wil niet groeien. Het wil geen bewustzijn en begrip. Je oude brein wil veilig zijn. In zijn eigen comfortabele hol.

Kruip in de huid van een ander

Je ziel niet. Jij wil geluk. Grootsheid. Geloofd worden.  Stap daarom eens uit je comfortzone. Stap in de wereld van de persoon waar je ruzie mee hebt. Stel je letterlijk voor dat je hem helemaal bent.  Kruip in zijn aura, in zijn lichaam, in zijn emoties, in zijn herinneringen. Probeer hem te begrijpen. Gewoon, neutraal. Onderzoek waarom hij deed zoals hij doet. Sta open voor de antwoorden die je krijgt. Heb er geen oordeel op. Misschien krijg je wel een heel verrassend inzicht. Misschien hoor je waar hij mee zit. Misschien ontdek je iets over zijn verdriet, onzekerheden, afweermechanismen. Misschien besef je dat hij je helemaal geen pijn of verdriet heeft willen doen. Dat zijn houding komt door iets heel anders.

In de huid van een ander kruipen, helpt je om wat minder snel met je oordeel te zijn. Als je de moeite neemt om een ander echt te begrijpen, word je als vanzelf wat milder in je oordeel.  Lukt deze oefening nog niet zo goed? Neem jezelf dan voor om rustig te blijven. Tel  tot tien of slaap er een nachtje over. Geef pas daarna je mening.

Het geheim van vergeven is de kunst om in een ander te durven stappen. Dan zie je de grootsheid in de ander én in jezelf. Dan zie je ook de pijn in de ander én in jezelf. Dat geeft zelfvertrouwen. Dat geeft kracht. Dat geeft zachtheid. Je kunt de situatie aan. Je durft in de ander én jezelf te geloven.

Het geheim van vergeven? Zeg eens wat vaker sorry. Tegen de ander.  Tegen de situatie. Tegen jezelf. Fouten maken mag. Het maakt je groots. In het boek 13 manen om je dromen waar te maken ga je  aan de slag om meer compassie voor jezelf én de ander te ontwikkelen. Je krijgt oefeningen en meditaties die je helpen om steeds milder in het leven te staan. Waardoor je je steeds sterker zult gaan voelen.

Wat is jouw inzicht bij dit verhaal? Vertel het onderaan deze blog. Zo kan ik steeds betere stukken schrijven waar jij nog meer aan hebt.

Fijne dag,

CarolineWordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK