Hoe doe je een overgangsritueel?

Vannacht, om 03.57 uur, was het donkere maan. Hier op het eiland Noord-Beveland is dat geweldig. Want het is nog echt donker. De meeste lichten gaan om 23.00 uur uit. Ik geniet er met volle teugen van. Maak tijd om even in het donker te zijn. In de stilte. In de tussenruimte. Donkere maan staat namelijk symbool voor een overgang. Het oude is voorbij. Het nieuwe gaat beginnen.

Karin en Ellen stelden hierover vorige week een belangrijke vraag: hoe doe je een overgangsritueel?

Misschien wil jij dat ook wel weten. Want overgangsrituelen zijn belangrijk in het leven. Niet alleen als je rond de vijftig bent. Overgangsrituelen vind je overal in de natuur terug.

Lente, zomer, herfst en winter

De natuur heeft vier seizoenen die alle een eigen symboliek hebben. De lente is de tijd van groei, bloei, onstuimigheid, hoop en snelheid. De zomer is de tijd van feest, jezelf laten zien, op het podium gaan staan, je grootsheid omarmen. De herfst weerspiegelt de tijd van loslaten. Doorgeven van hetgeen belangrijk voor je is. Je verhaal vertellen. Reflecteren. Samen zijn. In de winter tot slot ga je diep naar binnen, om je onderzoeken wie je in je essentie bent. Om jezelf een stevige basis te geven.

Overgangen zijn nauw verbonden met de wintertijd. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat wil jij uitdragen in de wereld? En het allerbelangrijkste: hoe ga je dit aanpakken?

Een overgangsritueel kun je zien als het neerzetten van een intentie. Maar, er is meer. De meeste mensen willen graag geïnspireerd worden. Echter, inspiratie en plannen maken alleen, leidt niet tot de verandering waar je zo naar verlangt. Je gaat pas groeien als je in de aktiestand komt. Mee gaat doen. Oefent. Uitspreekt wie je bent, deelt wat je belangrijk vindt, doet wat je zegt. Ofwel: geen woorden maar daden. Als je alleen maar plannen maakt, wordt je droom geen werkelijkheid, maar blijft het een dagdroom. Een overgangsritueel gaat dus vooral over het daadwerkelijk durven zetten van een eerste stap op je nieuwe levensweg. Pas dan zet je de boel echt in beweging.

Meisje, minnares, moeder en wijze vrouw

Net als de natuur, stromen er ook in jou een viertal seizoenen ofwel overgangsfases: het meisje in jou is als de lente. De minnares in jou is als de zomer. De moeder in jou is als de herfst. De wijze vrouw in jou is als de winter.

Afhankelijk van je leeftijd creëer je een ritueel waarin je de overgang markeert tussen de ene levensfase naar de andere. In oude tijden werd het jonge meisje een minnares ofwel vruchtbare vrouw, op het moment van haar eerste menstruatie. Na het krijgen van haar eerste kind transformeerde ze naar moeder. Na haar laatste menstruatie werd ze een wijze vrouw. In Oudnederlands is dat een Bestemoer.

Hoe pak jij dat nu aan?

Je overgangsritueel heeft drie kenmerken en één geheim: wat sluit je af? Waar open je je voor? Welke eerste stap ga je zetten? Het geheim ben jij. Jij maakt jouw ritueel uniek. Authentiek. Je schept, creëert en geeft vorm. Op jouw persoonlijke en bijzondere manier. Omdat je aan het roer van je eigen leven staat. Omdat dat is wat rituelen van je vragen.

Heb jij ook een vraag? Een obstakel in je leven waar je tegenaan loopt? Stel haar onderaan deze blog en ik neem je vraag mee in een volgend verhaal. Leuk als je je inzichten deelt!

Lieve groet,

Caroline GroeneveldWordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK