Hoe vollemaan je helpt om in balans te zijn

Wat de maanstanden en Lughnassad je vertellen over je innerlijke kracht

Heb jij ook wel eens het gevoel dat het leven jou leidt in plaats van andersom? Je gezin vraagt aandacht. Op je werk liggen stapels to-do dingen. Het huis moet aan kant. De boodschappen gehaald. Er is nauwelijks tijd voor jezelf. Om even op adem te komen. En daarom hol je maar door. Steeds sneller. Houd je alle ballen hoog. Voel je je soms moe en uitgeput. Vergeten. Dat kan anders! Samen met de maan.

Als vrouw zijnde ben je bewust of onbewust nauw verbonden met de maan. Maan is een kracht die oceanen in beweging brengt. Stel je eens voor wat een natuurkracht dat dit is! Ook jij bestaat voor meer dan 70 % uit water. De beweging van eb en vloed zit dus ook in jezelf. Stel je dan maar eens voor hoe het doorhollen in je leven is als wassende maan ofwel lente energie. Onstuimig, snel, het getijde dat opkomt.

Dan voel je waarschijnlijk al meteen waarom je niet alsmaar kunt blijven hollen. Op een gegeven moment groeit de wassende maan naar vollemaan. Lente-energie wordt zomerenergie. Er komt een einde aan de groei. Vollemaan is het moment om je leven te vieren. Je eerdere groei en holpartijen te vertragen. Even stil te staan bij wat je allemaal bereikt hebt en hoe goed je dat gedaan hebt.

Vollemaan en Lughnassad

Vrijdag 27 juli is het weer vollemaan. Deze maan heet De Speer en valt samen met het Keltische oogstfeest Lughnassad. Dit feest is het hoogtepunt van de Grote Cyclus van het Jaar. Nu pluk je de fysieke, emotionele, geestelijke en spirituele vruchten van je werk van het afgelopen jaar.

Wat heeft aandacht nodig?

Hoe gaat het met je lichaam? Ben je tevreden over je fysieke gestel? Gun je jezelf goede voeding en beweging? Hoe gaat het met je emoties? Als je nu de balans opmaakt, voel je dan vooral rust, moed, hoop, geluk en liefde? Of neigt je balans meer naar stress, onzekerheid, moedeloosheid, eenzaamheid en verdriet? Ook je gedachten zijn belangrijk: denk je op een constructieve manier of klinken er stemmetjes in je hoofd die je steeds maar weer vertellen dat je niet goed genoeg bent of er niet toe doet. Tot slot onderzoek je nu ook de spirituele vruchten van je werk. In hoeverre lukt het je om dagelijks in stilte te zijn. Even lekker te mediteren. Je te focussen op de vrede en vrijheid in jezelf? Maak deze week eens tijd voor jezelf vrij en schrijf op waar je tevreden over bent en wat aandacht nodig heeft.

Oogsten in oude tijden

Er zijn een heleboel manieren om Lughnassad te vieren. In de oude tijden gebeurde dit door middel van sport. Krijgers kwamen uit alle streken samen om tegen elkaar te strijden en aan de vrouwen te laten zien hoe sterk ze waren. Wist je dat uit het oude Lughnassad feest de moderne Olympische zomerspelen zijn ontstaan?

Lughnassad was in die tijd ook het moment om de aarde te danken voor alle vruchten die ze geeft. Boeren gingen op de ochtend van vollemaan het land op en sneden ritueel de eerste korenaren af. Deze gaven ze aan de vrouwen die er een korenpop van vlochten. Deze pop werd de beschermvrouwe van de oogst het komende jaar én de winter die nu weer in aantocht kwam. Met krachtvoorwerpen focus je energie naar één punt waaruit je later weer kunt putten als het even lastig is om focus te houden. De graanpop vertegenwoordigt de hoorn van overvloed. Het positief denken en het denken in kansen en mogelijkheden.

Waar focus je op?

De vollemaan die verbonden is met dit oogstfeest heet De Speer. Dit is het aanvallende instrument van de krijger en duidt symbolisch je richting aan. Als je een speer rechtop naast je neerzet, dan weerspiegelt het je innerlijke kracht. Je zelfvertrouwen. Je geloof in je eigen kunnen. Als je haar werpt, leert de speer je over focus en richting bepalen. Want, als je weet waar je naartoe wilt, kun je ook de goede stappen zetten om er op een fijne manier te komen.

Jouw vruchten van 2018

Lughnassad en de vollemaan De Speer helpen je om te vieren wie je bent én om opnieuw je richting te bepalen. Dit kun je op een leuke manier ook zelf doen. Kies hiervoor twee vruchten uit. De eerste vrucht staat symbool voor je grootste succes van het afgelopen jaar. De vrucht die je graag wilt delen. Bak hiervan een vruchtencake en vier je leven met mensen die je dierbaar zijn. De tweede vrucht is je aandachtspunt voor het komende jaar. Wat wil je het komende jaar verbeteren? Geef deze vrucht terug aan de aarde en geef haar zo de kans om het komende jaar opnieuw wortel te schieten, stengels te maken en over een half jaar weer boven de grond uit te komen: nieuwe ronde. Nieuwe kansen!

In het boek 13 manen om je dromen waar te maken krijg je hiervoor alle tijd en ruimte. Elke vier weken zet je een nieuwe stap die je dichter bij je droomleven brengt. Je gaat werken met het ritme van de maan en de seizoenen. Met fijne meditaties en praktische oefeningen. Zodat je focus houdt op wat je wilt én vertrouwen houdt dat het goedkomt. Ook als het resultaat niet meteen zichtbaar is. Omdat je leert dat de natuur lekker langzaam werkt.

Laat je me weten hoe jij Lughnassad viert? Zo inspireren we elkaar met onze vruchten en oogst. Leuk om jouw wijsheden te lezen!

Happy Lughnassad!

Lieve groet,

Caroline Groeneveld

 

PS: In elke moonblog lees je hoe de natuursymboliek je helpt om met meer lef en vertrouwen je eigen leven te leiden. Heb jij ook een vraag over de maan of  een uitdaging in je leven waar je tegenaan loopt? Stel haar onderaan deze blog en wie weet, wordt jouw vraag in het volgende verhaal beantwoord. Leef jouw droomleven. Op jouw manier. In Moonflow.Wordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK