Zo word je weer verliefd op je partner

Verlang jij ook wel eens terug naar je jonge meiden jaren? Met al die aandacht, leuke jongens, snelle types om je heen?

 

Als ik aan mijn jaren negentig terugdenk, dan zie ik hoe ik als jonge dame het leven wilde verleiden. Met hoge hakken. Heel lang blond haar, een uitdagende rode hoed. En daarmee foute jongens aantrok. Althans, dat vond mijn moeder. Ik vond ze geweldig!

Nu besef ik dat ze best gelijk had. Ik was ongeduldig in die tijd. Wilde niet studeren. Oefenen. Werken om iets moois van mijn leven te maken. Nee, ik wilde het direct. Snel. Resultaat. Maar wilde er niets voor doen.

Fout dus

Ik was niet verliefd op het leven. Ik was verliefd op het snelle leven.

Door de jaren heen leerde ik dat haast is je grootste vijand is. De natuur gaat niet over snelheid. Moeder Aarde leert je over balans. Over hoe je relaties met anderen weerspiegelen wie je bent. Over hoe relaties je stap voor stap helpen om een diepere laag in jezelf te leren kennen.

Maar wat doe je, als de relatie met je partner moeizaam loopt?

Anne had hier afgelopen week een boeiende vraag over:

Het inspireert me enorm je mooie verhalen. Ik neem er vaak iets van mee met de yogalessen die ik geef. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik heb hele prachtige ideeën en visualisaties maar ik loop ook tegen struikelblokken aan. Mijn man heeft een eigen bedrijf wat vaak moeizaam loopt. Ik wil dat scheiden van mijn bedrijf maar dat lukt niet echt. Wat kan ik doen?

Ook Imke heeft vragen over haar relatie:

De overgang naar individualisatie. Waar je in jezelf het mannelijk en vrouwelijk verenigt hebt en je in relaties niet meer zoekt naar completering, maar liefdevolle bevestiging van jouw bestaan. Ik sluit af dat ik anderen nodig heb om te zijn wie ik ben? Ik open me voor alles wat ontstaat door te zijn wie ik ben? En ik zet stappen op mijn werk in binnen vriendschappen als mijzelf. … maar wat als je partner dit niet ziet of niet in de ontwikkeling mee kan gaan. Kan ik blijven wachten tot hij mij weer heeft ingehaald?

Gooi weg!

Onze moderne maatschappij is een wegwerp maatschappij. Als iets niet snel genoeg of goed genoeg is, wordt het weggegooid. Repareren is zonde van de tijd. Het is goedkoper om iets nieuws te kopen. Ik zie dit ook terug in veel relaties. Het is toch gek dat de meeste mensen als de kinderen een jaar of vier zijn, alweer uit elkaar gaan. Het is tegenwoordig een uitzondering als je langer dan tien jaar een relatie hebt.

De natuur is zo anders. In de natuur werken bomen, planten, dieren met elkaar samen om zo het mooiste leven te creëren. Is de grond vevuild, dan groeien meer paardenbloemen. Is er teveel schaduw, dan groeit hondsdraf. Is er juist veel water, dan vind je moerasspirea. Verandert de omgeving, dan verandert de natuur mee.

Dan ontstaat die geheimzinnige kracht

In een relatie is dat precies zo. Als je samenleeft met een ander dan vermengt de energie zich met elkaar. Jouw idealen mengen met de idealen van je partner. Je praat met elkaar, daagt elkaar uit. Vindt elkaar op sommige vlakken direct, op andere vlakken is het zoeken. Een goede relatie, of het nu met je partner is of met je familie of je vrienden, is altijd zoeken naar de optimale balans: help elkaar om het leven op een mooie manier te zien, help elkaar om beter, sneller en slimmer te worden. Help elkaar om het beste in jezelf naar boven te halen en het beste van jezelf te geven. Dan ontstaat de magie. Dan ontstaat die geheimzinnige kracht waarmee je nieuw leven schept. Niet alleen in de kinderen die je samen kunt krijgen, maar ook in de geesteskinderen die je met elkaar in de wereld zet.

Als het leven van één van beide moeizaam of uit de pas loopt, heeft dat natuurlijk direct invloed op de ander. Je raakt hierdoor namelijk uit balans. Moet je dan wachten totdat hij je weer heeft ingehaald? Ik geloof niet in inhalen, maar in elkaar actief helpen om groots te worden. Vraag jezelf altijd af: wat heeft hij nodig? Wat kan ik voor hem doen? Hoe breng ik het evenwicht tussen ons terug?

Reik je hand

Door deze vraag te stellen, geef je een reikende hand. Steun je je partner nog meer en help je hem oprecht om uit dat moeizame stuk te komen, door de taal te spreken die hij begrijpt. Door je visie te geven. Door stil te zijn. Door zijn beste zelf te benadrukken. Erop te vertrouwen dat hij het kan. Achter hem te blijven staan. Ook als hij struikelt. Omdat je weet dat hij ook weer op kan staan.

Ook eik maakt twee keer blad

De natuur doet dit ook zo. Als je naar buiten gaat dan zie je hoe planten en dieren met elkaar in symbiose leven. Als een plek schaduw nodig heeft, groeien er planten die het licht goed kunnen verdragen. Een eik bijvoorbeeld, maakt midden in de zomer voor de tweede keer jong blad. Zodat de felle zon niet bij de nog jonge vruchten kan.  Wees de wijze van de twee. Ga voor vertraging. Maak tijd voor elkaar. Doe weer dingen samen die je vroeger ook deed. Ga op date. Net als toen. Niet om het snelle leven van toen weer te voelen, maar om je hart weer sneller te laten kloppen. Om opnieuw die verliefdheid te voelen van toen.

Relaties bouwen zich op volgens een vast principe.  Hoe langer je bij elkaar durft te blijven, des te rijker je verbinding uiteindelijk zal zijn. Dat gun ik je vanuit heel mijn hart.

Lieve groet,

Caroline Groeneveld

PS: Heb jij ook een vraag? Een uitdaging in je leven waar je tegenaan loopt? Stel haar onderaan deze blog en wie weet, wordt jouw vraag in het volgende verhaal beantwoord. In ieder verhaal laat ik je zien hoe de natuursymboliek je helpt om vanuit lef en vertrouwen je eigen leven te leiden. Zodat je je weer bezield, puur, anders voelt.



Wordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK