Zo kom je van je onzekerheid af. Drie tips uit de natuur.

Heb jij dat ook? Je zit boordevol plannen. In je hoofd weet je precies hoe je je praktijk wil laten groeien. Hoe je meer tijd door wilt brengen met je gezin. Of hoe je meer tijd voor jezelf wilt vrijmaken. Maar, dan komt dat stemmetje. Onzekerheid slaat toe. Waarom voel je je zo vaak niet goed genoeg?

We hebben het allemaal. Echt allemaal. Alleen, sommigen gaan er wat anders mee om dan anderen. Sjamanen kijken vanuit de elementen. Ze kijken heel nauwkeurig naar de maanstanden en de seizoenen. Alle hebben een eigen betekenis die je helpen om met meer lef en vertrouwen je eigen leven te leiden. Net als nu.

Deze week neemt de energie van de maan weer af. Afnemende maan is verbonden met herfstenergie: loslaten wat niet bij je past en eerlijk zijn tegenover jezelf over wat goed gaat en wat niet. Dat vraagt soms best wel wat moed. Want in onze moderne maatschappij is succesvol zijn de norm. De grootste, de beste, de snelste zijn. Steeds maar weer.

Maar wat, als jou dat nu niet helemaal lukt?

Astrid stelde hierover een belangrijke vraag:

Ik merk dat ik nog steeds bevestiging zoek bij anderen om zeker te zijn dat ik “goed bezig ben” als ondernemer. Als een klant bijvoorbeeld zijn inschrijving annuleert of ik krijg weinig likes op een facebookpost, dan voel ik gelijk mijn energie zakken en ga ik héél sterk twijfelen aan mezelf en aan de waarde die ik te bieden heb. Hoe ga ik hier anders mee om?

De Westerse maatschappij is vooral gefocussed op de buitenkant. Op het vuur in jou. Op je uitstraling. Het podium dat je pakt.

In de sjamanistische visie ligt de focus niet zozeer op het vuur, maar leer je hoe je een stevig fundamtent creëert onder je vuur. Vuur kan immers niet branden zonder hout. Vuur kan niet branden zonder zuurstof. Vuur houd je binnen de perken door het te blussen als het te groot wordt.

Als je een stevige basis onder je vuur neerzet, krijg je op een natuurlijke manier steeds meer zelfvertrouwen. De elementen uit de natuur helpen je hierbij.

Aarde: zorg voor je lichaam

Het belangrijkste element is aarde. Dat is het hout onder je vuur. Of de steenkool. Het element aarde is verbonden met je lichaam. Wat vind jij van je lichaam? Vind je het mooi, sterk, krachtig, soepel? Of juist niet? Je zelfvertrouwen versterken begint met meer liefde geven aan je lichaam. Jezelf goed verzorgen. Door gezond te eten en lekker te sporten. Het klinkt eenvoudig, maar het werkt echt. Gun jezelf het sterkste lichaam. Geef jezelf ook tijd om hiernaar toe te groeien.

Lucht: denk positief

Het tweede element dat is lucht. Dit is de zuurstof voor je vuur. Zonder lucht kunnen de vlammen niet spelen. Lucht is verbonden met je gedachten. Hoe denk jij over jezelf en over het leven? Denk jij positief of klinken er regelmatig stemmetjes die je vertellen dat het toch niet lukt, dat je het toch niet kan, dat je toch niet goed genoeg bent. Door jezelf aan te leren positief over jezelf te denken versterk je je zelfvertrouwen ook. Het klinkt raar, maar goed denken kun je leren. Je hersenen zijn namelijk net een computer met een software programma dat maar één ding kan: oordelen over goed of fout. Hoe vaker jij jezelf vertelt dat je niet goed genoeg bent, des te meer dit denkpatroon in je hersenen inslijt. Zodra je besluit om te gaan oefenen dat je een leuke vrouw bent en dit dagelijks herhaalt, zul je stap voor stap merken dat je zelfvertrouwen omhoog gaat. Maar let op, anders leren denken kost tijd. Geef jezelf ook hier de tijd om positief te leren denken.

Water: fijne mensen om je heen

Het derde en laatste element is water. Dit is het element van de emoties en van de relaties die je met andere mensen hebt. Het is een belangrijk element om je vuur in balans te houden. Stel je maar eens voor hoe een vuur vernietigend wordt als je het niet meer in de hand hebt. En aan de andere kant, stel je ook maar eens voor wat er gebeurt met je vuur als je er een stortbak water overheen kiepert.

Water leert je over balans. Over spiegeling. Over hoe je samen met andere mensen oefent om jezelf te zijn, onderzoekt waar je allebei blij van wordt. Hoe je met elkaar een groot kampvuur bouwt. Hoe meer je omgaat met mensen die je inspireren, hoe groter je zelfvertrouwen wordt. Besluit daarom om meer tijd door te brengen met mensen die je steunen op je levenspad.

Het vuur in je bekken

De sjamamen zien de drie elementen aarde, lucht en water als heilig bekken. In de natuur vind je plekken waar deze drie elementen samenkomen. Vaak vind je hier krachtplaatsen. In jezelf is er ook een plek waar aarde, lucht en water samenkomen. Dat is jouw bekken. Hoe meer je je verbindt met je bekken, des te sterker je in het leven zult staan. Je bekken is de basis voor jouw vuur!

Wat zijn jouw inzichten uit deze blog? Fijn als je ze met me deelt. Zo help je me om nog betere verhalen te schrijven waar jij nog meer aan hebt.

Lieve groet,

Caroline Groeneveld

PS: Heb jij ook een vraag? Een obstakel in je leven waar je tegenaan loopt? Stel haar onderaan deze blog en wie weet, wordt jouw vraag in het volgende verhaal beantwoord. In ieder verhaal laat ik je zien hoe de natuursymboliek je helpt om vanuit lef en vertrouwen je eigen leven te leiden.Wordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK