Zie de maan schijnt door de bomen…

Makkers staakt uw wild geraas!

“Sinterklaas is helemaal geen kinderfeest. Wat een flauwekul!”

“Huh?” riep Mariska verontwaardigd. “Wat bedoel je? Moet die hele intocht in Zaandam morgen dan maar afgeschaft worden?”

“Nou” antwoordde ik haar “voordat je hierover een oordeel velt, wil je misschien eerst het echte Sinterklaas verhaal te horen. Want als je stilstaat bij de oorsprong van dit feest, dan krijg je een heel ander gevoel bij de Sinterklaas discussie. Het gaat helemaal niet om Zwarte Piet. Het gaat ook helemaal niet over kinderen. Het gaat over trouwen. Arme mensen helpen. Geld geven. Elkaar kansen bieden om je dromen waar te maken.”

Waar gaat Sinterklaas nou echt over?

“Wat?!?” reageerde Mariska opgewonden. Ik hoorde hoe haar stem trilde. De Sinterklaas discussie maakt heftige emoties los. Moe word ik ervan. Van mensen die maar wat roepen en oordelen zonder de bron te kennen. Daarom vandaag het echte verhaal. Over een man die 1700 jaar geleden leefde. In de bergen van zuidwest Turkije. Nicolaas van Myra was zijn naam.

Hij was een bisschop en leefde een eenvoudig en teruggetrokken bestaan. Mediteerde veel en voelde een directe verbinding met de essentie die hij God noemde. Nicolaas maakte zich grote zorgen over de vele schaapherders in het gebied, die een armoedig leven leidden. Regelmatig werden ze uitgebuit door listige edellieden op doorreis. Met drank en gouden munten werden de herders verleid om hun dochters aan te bieden. Regelmatig werden de jonge vrouwen verkracht en voor oud vuil achtergelaten. Verdoezeld door geld en seksuele honger. De kans ontnomen om ooit nog te kunnen trouwen Macht en hebzucht groeiden in deze verlaten regionen uit tot spookachtige motieven die de grenzen van eigenwaarde en respect steeds gemakkelijker overtraden.

Veilig nest of verloren vrouw

Het hart van Nicolaas brak toen hij het verhaal hoorde van weduwnaar Ignatius en zijn drie dochters. De zaken van deze herder gingen hard achteruit nadat hij zijn vrouw verloren had. Zijn dochters hadden grote moeite om het huishouden op gang te houden. Maar Ignatius had geen energie mee. Geen hoop. Geen levenslust. Hij had het gevoel alles kwijt te zijn. Het lukte hem niet meer om zijn dochters een bruidsschat te geven. Het geld was op. In die tijd was de bruidsschat een levensverzekering voor de vrouw waarmee zij een huis kon bouwen. Een veilig nest voor haar kinderen had. Ook als haar toekomstige man er niet meer was. Nicolaas wist dat het slechts een kwestie van tijd was voordat Esila, Derya en Nazli verkracht zouden worden en in als verloren vrouwen in de prostitutie zouden belanden.

Gouden munten

Daarom besloot hij te helpen en het oude herdershuis in de nachtelijke uren te bezoeken. Stilletjes sloopt hij sloop naar het slaapkamerraam van de oudste dochter Esila. Hij klopte op de luiken en legde een goed gevulde geldbuidel in de vensterbank. Toen Esila wakker werd en de luiken opende vond ze de gouden muntstukken. Tranen van geluk stroomden over haar bleke wangen.  Ze besefte meteen dat haar toekomst was zekergesteld. Met haar hazelbruine ogen speurde ze de donkere omgeving af. Was het een schaduwfiguur dat ze zag?  Hoe kon ze deze gulle gever ooit bedanken?

Opgelucht

De tweede nacht sloop Nicolaas op zijn knieën naar de slaapkamer van de tweede dochter, Derya. Weer klopte hij op de luiken en liet een grote geldbuidel achter. Derya werd onmiddellijk wakker en ook zij huilde van geluk, toen ze de zak met gouden munten vond. Wat was het heerlijk om te voelen dat ze zich geen zorgen meer hoefde te maken over haar toekomst. Ze voelde zich zo opgelucht. Wat wilde ze hem graag bedanken. Maar hoe ze ook tuurde, ze kon haar weldoener niet ontdekken.

Groot gevaar

Ignatius  maakte zich ondertussen zorgen over zijn jongste dochter. Hij had verhalen gehoord over listige edellieden die jonge maagden meenamen voor goddeloze seks. In zijn wanhopige hoofd was geen plaats meer voor weldaden. Hij was ervan overtuigd dat zijn kleine Nazli mogelijk in groot gevaar verkeerde.

Daarom verschool de arme herder zich de derde nacht achter de luiken van de slaapkamer van zijn jongste dochter. Hij had een grote knuppel bij zich. Klaar om toe te slaan op het moment dat de onbekende op de luiken klopte en zich aan zijn dochter wilde vergrijpen.

Nicolaas zag meteen wat er gebeurde. Zonder enige twijfel, rechtte hij zijn rug, dankte zijn God en wandelde naar het nog gesloten slaapkamerraam.

Gestommel in het duister

“ik ben het Ignatius, Nicolaas van Myra. Wees niet bevreesd. Ik ben hier om je te helpen. Niet om Nazli mee te nemen.” Achter de luiken klonk wat gestommel. De houten vergrendeling werd argwanend opzij geschoven. De twee mannen keken elkaar aan. Minutenlang. Zonder woorden legde Nicolaas ook de derde geldbuidel neer. Ignatius zuchtte diep en sloot even licht zijn ogen. Zijn pupillen werden wijd van dankbaarheid toen hij de liefde van Nicolaas zag. “dank je wel. Dank Je Wel”.

Nicolaas legde zijn rechterwijsvinger voor zijn mond. “sssshhhhht” en knikte. De mannen keken elkaar nog één keer aan. Toen draaide Nicolaas zich om en verdween in de nacht.

Honderden jaren later kreeg Sint Nicolaas van Myra een koosnaam: Sinterklaas. Een Goedheiligman die er in de stilte van de nacht voor zorgt dat dromen uit kunnen komen. Zet jij je schoen vannacht?

Fijne Sinterklaas!

Lieve groet,

 

Caroline

 

PS: Ben jij of ken jij een dochter met dromen die ver weg lijken? Stel je dan eens voor hoe er vannacht mogelijk ook op jouw raam geklopt wordt. Open je luiken, kijk het donker in en ontwaar de rijkdom die op je wacht.

Nicolaas gunt het je met heel zijn hart dat ook jij het leven van je dromen waar kunt maken. Daarom krijg je deze week een echte bruidsschat: bij elke bestelling van het boek 13 manen om je dromen waar te maken krijg je een buidel met gouden munten in je pakje! Je bestelt jouw boek hier.Wordt verwacht: 13 manen 2020!

 

Op 14 september 2019 verschijnt het gloednieuwe 13 manen 2020! Het boek dat je helpt om al je dromen waar te maken. Op de voor jou leukste manier. Wil je er zeker van zijn dat jij jouw boek op tijd in huis hebt? Reserveer het dan vandaag nog.

HET 13 MANEN BOEK